Huomioita kuluneilta viikoilta

-Utön saarella tapasin ensimmäiset meduusat, ihmettelin onko Suomessa meduusoita. Kyllä on. Korvameduusa hengailee Itämeressä ja on ainoa Suomessa tavattava meduusa. Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa on tullut myös vastaan enenevässä määrin. Ihmiselle on kuitenkin vaaraton, joten nou hätä.

-Suomessa ja ruotsissa hintataso on suht samanlainen, Tanskassa kalliimpaa, Saksassa halvempaa.

-Itämerellä on "tuulivoima puistoja", tämä yllätti tietämättömän. Ei sinänsä tuulivoiman valjastaminen energiaksi, vaan se, että keskellä merta nököttää tuulimyllyjä isossa parvessa vettenpäällä. Ilmeisesti myllyt on kiinni pohjassa, eli ties kuinka syvällä (useimmiten kaikuluotain on näyttänyt syvyydeksi jotain 16-60m välillä). Itämeren keskisyvyys on googlen mukaan noin 54 metriä. Jokatapauksessa, hullultahan se näytti kun siellä keskellä ei mitään tönötti myllyjä tiuhassa.

-Ruotsissa ja Saksassa nähty sotakalustoa. Sotalaivat ajelee rehvakkaasti kovalla vauhdilla ohi ja niitä on parempi väistää. Ne ei väistä mitään. Paitsi yhtä venettä Saksassa jahtasivat hetken, kun se kaahasi holtitonta vauhtia. Ilmeisesti asia oli kuitenkin nopeasti ymmärretty ja matka jatkui kaaharilla rauhallisemmin. Myös hävittäjiä lentelee kohtuu paljon ees sun taas. Normaalia toimintaa vai nostettu vireystila, en osaa sanoa. 

-Tanskasta Saksaan tultaessa piti myös varoa ettei tule ammutuksi. Edellä menevä botski sai radion kautta ohjeistuksen vaihtaa kurssia kiireesti toiseen suuntaan, kun oli osunut ampuma-alueelle. Piti myös varoa vaarallista kaapelia, joka oli jotenkin hyvin vaarallinen. Kaikenlaisia vaaroja sitä tulee vastaan.

-Saksassa nähtiin ensimmäiset selkäevät, ensin huudahdettiin että delfiinejä! Tultiin kuitenkin siihen tulokseen, että olivat ennemmin pyöriäisiä. Valaan sukua, ilmeisesti siis myös delfiinin. Mutta sellaisia pyöreämpiä versioita, jotka elävät viileämmillä vesillä. Suomessakin muutamia tavataan vuosittain, sanoo internetsi. Minä en ole tavannut.

-Yön yli purjehduksia on tehty nyt neljä kappaletta. Ei niissä oikein sen tarkempaa protokollaa ole vielä ollut, on menty vähän fiiliksen mukaan. Mutta sen verran rutiinia on jo ehtinyt muodostua, että 2-3 tunnin vuoroissa ollaan tiirailtu pimeyttä ja väistelty laivoja. Samaan aikaan toinen koittaa saada nukuttua sohvalla ja on kuitenkin muutaman sekunnin päässä paikalta, jos tulee joku tilanne jossa apua tarvitaan. Mulla on ollut alkuillan vuoro puoleen yöhön, ja sitten taas aamuyön vuoroja noin kahdesta neljään tai kolmesta kuuteen. Seilori on pirteämpi illalla, minä taas aamulla. 

- Ensimmäinen ukkonen oli hienoa katseltavaa välähdyksineen taivaanrannassa. Kun se tuli päälle, ei ollut enää niin hienoa. Ei kastuttu, mutta melkoinen puhuri iski kyllä. Seilori joutui ottamaan homman haltuun, kun meikäläisellä lähti taas veto pois ihan totaalisesti ja pyörin vaan aaltojen tahdissa sohvalla kykenemättä nousemaan moneen tuntiin edes vessaan. Positiivisena juttuna kuitenkin se, että oksettavaa oloa ei tullut! Onko meripahoinvoinnin selätys jo voitonpuolella?! Vetämätön olo oli toki ikävä sekin, mutta ei onneksi niin kamala kuin silloin ensimmäisellä yön yli purjehduksella. 

-Nyt ollaan lähellä Kielin kanavan sulkuja. Ollaan tässä muutama päivä satamassa ja huolletaan venettä ennen kanavaan menoa. Kyseessä on maailman vilkkaimmin liikennöity kanava, joten vähän jännittää mitä on tulossa. Tänne tultaessa tuossa viimeisimmässä kapeassa kohdassa veneet ja laivat ainakin ajeli ihan miten sattuu. Meno oli kuin villissä lännessä ja jokainen pitäköön huolta itsestään. Missä kaikki liikennejärjestelyt? Maailma tuntuu olevan melko epäjärjestelmällinen paikka kun siirtyy ulos omasta kuplastaan. Mutta toisaalta se on myös ihanalla tavalla hullu. Nudistiranta maailman vilkkaimmin liikennöidyn kanavan suuaukolla oli kuin kevennys universumilta. Että lopulta kaikilla on kuitenkin vaan se paljas pylly.


Kommentit

  1. Niin kiva lukea teidän seikkailusta, kiitos kun bloggaat! ⛵ Apua ukkonen kuulostaa pelottavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihdoin löysin kommentointi kytkimen, tietokoneella toimii ja luurilla ei :D Mukavaa kun seuraat!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nähdään toisella puolella!

Mitä vuosi purjevenessä maksoi ?

Eläimellistä menoa Biskajalla