Mitä vuosi purjevenessä maksoi ?

Kaikkiahan kiinnostaa raha, joten nyt puhutaan sitten siitä. Ennenkuin lähdimme reissuun viime heinäkuun lopulla, olin päättänyt pistää ylös kaikki kulut vuoden ajalta. Ihan kaikki. Siis ihan jokaista senttiä myöten. Kirjaa pidettiin kaikista vuoden aikana tehdyistä ostoksista ja kuukausittain laskin menot yhteen, jotta pysyimme kärryillä siitä, kuinka paljon rahaa on käytettävissä lopulle ajalle. Kulujen määrä yllätti meidät monella tavalla, isoimpana tietysti yllättävä maston menetys ja siitä aiheutuneet kulut. Karibian ja Euroopankin kallis hintataso verotti meitä huolella ja vaikka teimme harkittuja päätöksiä ja käytimme rahaa vain tarpeellisimmaksi kokemiimme asioihin, ei vene elämä ollut ihan niin edullista, kuin olisimme toivoneet. Listaukseen on lisätty vuoden juoksevien kulujen lisäksi veneen osto, varustelu, ja reissua varten otettujen vakuutusten summat, sillä käytännössä ne ovat myös osa tämän reissun kuluja. Lähdimme liikkeelle siitä, että venettä ei ollut, joten Karibialle päästäkseen se oli ensin hankittava.


Vene 45 000e


Varustelu 15 000e


Veneen vakuutus reissuvuodeksi 3200e


Matkavakuutukset kahdelle yht 1000e


Reissuvuoden juoksevat kulut /12kk 

 31 512,18e

- Halvin kuukausi oli 835,71 ja kallein 6026,39

- Keskimääräinen kuukausi siis 2626,09


Masto 27 454e

- Meillä oli onneksi vakuutus, joka korvasi puolet maston menetyksestä aiheutuneista kuluista. (Vakuutukset on kalliita, mutta ottakaa sellainen!) Toisen puolikkaan kustannukset jäivät meille itsellemme ja tätä varten tarvittiin myös hieman lainarahaa.


Yhteensä 123 166,18e


Mikäli lasketaan vain reissuvuoden aikana käytetty raha ja ajatellaan, että mastoa ei olisi jouduttu uusimaan, olisivat 12 kuukauden kulut olleet sen 31 512,18e. Mitä sillä sitten oikein sai? Seuraavassa listaus niistä kategorioista, joihin rahaa vuoden aikana pääsääntöisesti käytettiin.


Venetarvikkeet 6029,76e

- Keskimäärin 500e/kk

- Tässä täytyy huomioida, että lähdimme reissuun vuoden päästä veneen ostamisesta. Mikäli valmistautumisaika olisi ollut pidempi, olisi venetarvikkeisiin kulunut summa luultavasti pienempi, sillä monia asioita tehtiin valmiiksi vasta reissussa.


Ruoka 11 327,65e

- Keskimäärin 943,97e /kk

- Tässä kategoriassa on sekä ruokakauppa, että ravintolakulut. Pääsääntöisesti valmistimme kaiken ruokamme itse veneessä. Kävimme kuitenkin myös ulkona syömässä noin kerran viikossa, joskus hieman harvemmin. Pyrimme käymään edullisissa tai keskihintaisissa ravintoloissa. Kävimme myös drinkeillä tai jäätelöllä halutessamme, joten jos jostain olisi halunnut nipistää, niin ravintolakuluja karsimalla keskimääräiset ruokakulut kuukaudessa olisivat noin 400-500 e halvemmat. Halusimme kuitenkin tutustua paikallisiin ruokakulttuureihin ja hemmotella itseämme, joten valitsimme käyttää rahaa ravintoloihin. Tätä päätöstä tuskin kumpikaan meistä katuu.


Venepaikat 3302,25e

- Vietimme yhteensä 144 yötä satamissa

- Halvin kuukausi  0e, kallein 522e 

- Keskimäärin 275e /kk


Diesel/ Bensa 2524,64e

- Koneella ajoa 909 tuntia, osa akkujen lataustarkoituksessa. Kaiken kaikkiaan konetunteja kertyi silti paljon.


Pyykit 252,15e

- Tästä maksaminen tuntui yhtä kummalliselta, kuin veneen tankkeihin täytettävästä juomavedestä maksaminen. Kotimaassa ne on tottunut saamaan ”ilmaiseksi”. Oma pyykkikone pyörisi kotona ilman joka pyöräytyksestä maksettavaa maksua. Tätä osaamme jatkossa todella arvostaa!


Kulkeminen muulla kuin veneellä 920e

- Muutamia autonvuokrauksia, mutta pääosin tämä kuluerä koostuu juna- ja lentolipuista joita kului Eurooppa reissullani kesäkuussa. Tätä ei oltu osattu odottaa!

Muut kulut ovat sekalaisia menoja satunnaisista käyttötavara ostoksista, vaatteista, pääsymaksuista, sateliittipuhelimen liittymästä (Atlantin ylitys kuukausina), postikorteista, vedestä, puhelimen nettikorteista, suihkussa käynneistä, uusista pelastusliiveistä (vieraileville miehistön jäsenille) ja muusta. Molemmille jouduttiin ostamaan reissun aikana myös uudet puhelimet ja alkumatkasta ostimme muutamia paperisia sekä digitaalisia karttoja. Lisä aurinkopaneeleita täytyi myös hankkia reissun aikana.


Että sellainen setti. Jokainen voi itse päättää oliko reissu edullinen vai kallis. Ennen lähtöä etsimme tietoa muiden kokemuksista ja budjeteista ja ihmiset olivat toteuttaneet samankaltaisia reissuja minimillään 1000 euron kuukausibudjetilla. Tähän mekin pyrimme, mutta vähän meni metsään. 2000-3500 euron kuukausibudjetti taitaapi olla realistisempi ja Karibialla budjetti saisi olla käytännössä rajaton, mikäli mielii harrastaa ja retkeillä muutoin kuin omatoimisesti. Meidän reissu rahoitettiin 90% omasta taskusta ja noin 10% sukulaisten ja lähipiirin tuella. Kiitos kaikille jotka tukivat reissuamme.

Pennosten kulumisesta huolimatta, kuluneesta vuodesta tuskin tulemme muistelemaan kuinka paljon rahaa minnekin upposi. Matka oli meille paljon enemmän, se oli jotain mikä muutti meitä ihmisinä. Se hitsasi meitä yhteen, tarjosi kerran elämässä -kokemuksia ja näytti mihin kaikkeen me voimme pystyä, kun vain päätämme niin. Selvisimme suhdettamme koetelleesta reissun valmistelu vuodesta, kestimme läpi unettomien öiden ja pitkien purjehdusten. Matkasimme Euroopan läpi ja ylitimme valtameren kohti unelmaamme. Sopeuduimme erilaisiin sääolosuhteisiin ja lukuisiin uusiin tilanteisiin ja haasteisiin. Korjasimme, valmistelimme, sinnittelimme ja puskimme läpi aina uusista vastoinkäymisistä. Niin veneen kanssa, kuin yksilöinä ja parina. Todistimme itsellemme (ja myös muutamille ennakkoluuloisille) että onnistumme. Vaikka vuosi (tai oikeastaan kaksi viimeisintä vuotta) on ollut rankkaa aikaa ja vaatinut jatkuvaa epämukavuusalueella oloa, on aika ollut myös uskomattominta ja tapahtumarikkainta koskaan. Muistan monesti miettineeni, että en lähtisi tähän enää uudestaan. Se muistuttaa edelleen siitä, että haaste ei ollut helppo. Silti nyt jälkeenpäin en vaihtaisi mitään. Emme olisi tässä juuri tällaisina nyt, jos emme olisi käyneet läpi koko mankelia. Vietimme PALJON aikaa yhdessä ja se oli ihanaa. Tapasimme upeita ihmisiä, kuulimme hienoja tarinoita. Olimme jatkuvasti ulkona ja elimme luonnon kanssa kosketuksissa. Elimme tässä hetkessä. Niimpä seuraava toteamus Asan kappaleesta on enemmän kuin osuva juuri nyt.


               Kävelen taskut täynnä ilmaa                     rikkaampan ku koskaan

                                  Asa-Hidastaa






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nähdään toisella puolella!

Tässä kohtaa on aika lähteä eri teille